Zo vind je een goede baan in Amsterdam

Het vinden van een goede baan is soms erg lastig. Er zijn vaak wel genoeg vacatures. Juist de grote keuze qua vacatures kan het vinden van de juiste baan bemoeilijken. Lees daarom hier tips hoe je een goede baan vindt in Amsterdam.

Wat wil jij?

De eerste stap naar het vinden van een baan is bedenken wat jij wilt. Als je dit niet weet dan ben je in het wilde weg aan het solliciteren. Zonder te weten wat jij wilt zullen je sollicitatiegesprekken hoogstwaarschijnlijk niet goed verlopen. De medewerkers willen graag weten wat jouw doelen zijn. Vragen zoals waar jij je ziet in 5 jaar en wat je wilt in het leven zijn geen zeldzame vragen. Vraag jezelf eerst af of je wilt verder gaan in je huidige sector of dat wilt switchen van sector. Van deze beslissing hangt ook af wat je volgende stappen zijn. Kom je er zelf niet uit? Ga dan in gesprek met een loopbaancoach.

Trainingen of cursussen

Wil je switchen naar een andere sector? Dan kan het noodzakelijk zijn om een training of cursus te volgen. Weet je al wat je precies wilt doen? Vraag dan na bij een bedrijf of medewerker wat je hiervoor nodig hebt. Zo kan je gericht een training of cursus volgen en voorkom je dat je overbodige trainingen of cursussen volgt. Je kunt zelf de financiering doen, maar er zijn ook diverse mogelijkheden waarbij je training of cursus kan worden vergoed. Een voorbeeld hiervan is het STAP-budget of een kosteloze training via het UWV.

Soorten vacatures

Het internet staat vol met vacatures. Zorg daarom dat je goed kunt filteren op welke vacature je zoekt. Daarom moet je eerst weten wat voor baan je zoekt. Zoek bijvoorbeeld op techniek vacatures of IT vacatures Amsterdam. Zo verklein je de hoeveelheid vacatures die je vindt en kan je gerichter zoeken. Zie je een leuke vacature, maar heb je twijfels? Wellicht heb je iemand binnen je LinkedIn netwerk die daar al werkt. Dan kan je meer informatie vragen over het bedrijf aan deze persoon. Zo krijg je een beter beeld van de baan.

Verwacht niet dat je meteen de juiste baan vindt. Dit kan een aantal sollicitatiegesprekken duren. Sollicitatiegesprekken zijn niet alleen voor de werkgever, maar ook voor jou een moment om te bekijken of de baan wel iets voor je is. Een vacature kan op papier heel anders lijken dan in het echt. Zie daarom sollicitatiegesprekken ook als een onderdeel van je oriëntatie en heb geduld.

Geef een reactie