Veel mensen werken nog thuis. Dit komt mede door het uitbreken van Corona. Dat we thuiswerken is op dit moment nog steeds redelijk normaal. Hierbij hebben velen van ons een thuiswerkplek gecreëerd. Je kunt hierbij denken aan een kamer dat is omgetoverd tot kantoortje, of we werken aan de eettafel met de laptop. Wist je dat je ook letselschade kunt oplopen tijdens thuiswerken? Ben jij hier dan zelf verantwoordelijk voor, of toch je werkgever? In dit artikel vertellen we je meer over letselschade en thuiswerken:
De zorgplicht van de werkgever
Wist je dat jouw werkgever altijd een zorgplicht heeft voor de werknemers? Dit geldt ook wanneer een werknemer thuis werkt. De werkgever is er verantwoordelijk voor dat de plek waar jij werkt ook aan veiligheidseisen voldoet. In de praktijk gebeurd hier weinig mee, maar loop je tijdens het thuiswerken letselschade op, dan is jouw werkgever hier in veel gevallen toch verantwoordelijk voor. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jij de feiten dan op een rijtje hebt en ook kunt aantonen. De werkgever moet kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om een verantwoordelijke en veilige werkplek te creëren. Heeft de werkgever dat gedaan, dan kan het zijn dat je zelf aansprakelijk bent voor de letselschade die je hebt opgelopen. Je doet er in ieder geval goed aan op de letselschadehelpdesk in de arm te nemen.
Een veilige werkplek
Wanneer jouw werkgever verwacht dat jij thuis werkt, moet deze ervoor zorgen dat jouw werkplek beschikt over alle veiligheidseisen. Dit mede om letselschade te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld achter een bureau werkt, moet dit bureau op de goede hoogte zijn en heb je een bureaustoel nodig die op de juiste hoogte is afgesteld. Bestel jij bijvoorbeeld een zwevende bureauplank op maat maken, dan zijn de kosten hiervan voor jouw werkgever. Dit geldt ook voor kosten van een bureaustoel. Het is belangrijk dat jij deze eis stelt, want het kan zo zijn dat je werkgever hier niet uit zichzelf mee komt. Je wilt immers niet zelf aansprakelijk gesteld worden.