Definitie van enterprise resource planning (ERP)

Als je veerkracht en realtime wendbaarheid wil krijgen als bedrijf, om je zo neer te zetten dat je kunt groeien, denk dan aan de toonaangevende ERP-cloudoplossing (Enterprise Resource Planning).

Enterprise resource planning (ERP) verwijst naar een type software dat organisaties gebruiken om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten te beheren, zoals boekhouding, inkoop, projectbeheer, risicobeheer en compliance en supply chain-activiteiten.

Een complete ERP-suite omvat ook enterprise performance management, software die helpt bij het plannen, budgetteren, voorspellen en rapporteren over de financiële resultaten van een organisatie.

Verbinden

ERP-systemen verbinden een groot aantal bedrijfsprocessen met elkaar en maken de gegevensstroom daartussen mogelijk. Door de gedeelde transactiegegevens van een organisatie uit meerdere bronnen te verzamelen, elimineren ERP-systemen gegevensduplicatie en bieden gegevensintegriteit met één enkele waarheidsbron.

Tegenwoordig zijn ERP-systemen van cruciaal belang voor het beheer van duizenden bedrijven van elke omvang en in alle sectoren. Voor deze bedrijven is ERP net zo onmisbaar als de elektriciteit die het licht aanhoudt.

Smartsheet is een veelgebruikt systeem, maar om dit werkelijk compatibel te maken is maatwerk van software ontwikkeling nodig om de gebruikte systemen in je bedrijf perfect op elkaar te laten aansluiten.

Wat is het verschil tussen ERP en financiën?

Hoewel de term ‘financieel’ vaak wordt gebruikt bij het beschrijven van ERP-software, zijn financiën en ERP niet hetzelfde. Financieel verwijst naar een subset van modules binnen ERP.

Financials zijn de zakelijke functies met betrekking tot de financiële afdeling van een organisatie en omvat modules voor financiële boekhouding, subadministratie, schulden en vorderingen, inkomstenbeheer, facturering, subsidies, onkostenbeheer, projectbeheer, activabeheer, joint venture-boekhouding en collecties.

Financiële software maakt gebruik van rapportage- en analytische mogelijkheden om te voldoen aan de rapportagevereisten van bestuursorganen. Want publieke organisaties gebruiken financiële software om periodieke financiële overzichten te kunnen produceren. Voor dit soort financiële rapportages wordt een verhalende rapportagetool gebruikt.

Breed scala bedrijfsprocessen

Terwijl de financiële afdeling één deel van het bedrijf afhandelt, omvat ERP een breed scala aan bedrijfsprocessen, waaronder financiële. ERP-software kan mogelijkheden omvatten voor inkoop, supply chain management, inventaris, productie, onderhoud, orderbeheer, projectbeheer, logistiek, productlevenscyclusbeheer, risicobeheer, enterprise performance management (EPM), human resources/human capital management en klantrelatie beheer (CRM).

Cloudgebaseerde ERP-applicaties zijn vaak ingebed met technologieën van de volgende generatie, zoals het internet blockchain, AI, machine learning en digitale assistenten. Deze geavanceerde technologieën leveren gegevens en mogelijkheden die niet alleen veel traditionele ERP-functies verbeteren; ze creëren nieuwe kansen voor verhoogde efficiëntie, nieuwe diensten en dieper inzicht in de hele onderneming.

Aangezien ERP-systemen alomvattend zijn voor de hele onderneming, omvat het beheer ervan vaak een partnerschap met de belangrijke leidinggevenden.

ERP-grondbeginselen

ERP-systemen zijn ontworpen rond een enkele, gedefinieerde gegevensstructuur die doorgaans een gemeenschappelijke database heeft. Dit helpt ervoor te zorgen dat de informatie die in de hele onderneming wordt gebruikt, is genormaliseerd en is gebaseerd op gemeenschappelijke definities en gebruikerservaringen.

Workflow

Deze kernconstructies worden vervolgens onderling verbonden met bedrijfsprocessen die worden aangestuurd door workflows tussen bedrijfsafdelingen (bijvoorbeeld financiën, human resources, engineering, marketing, operaties), verbindende systemen en de mensen die ze gebruiken. Simpel gezegd, ERP is het voertuig voor de integratie van mensen, processen en technologieën in een moderne onderneming.

Geef een reactie