Het belang van recruitment door bedrijven

Stel je voor, je meldt je aan voor een baan die je aanspreekt, waarna ze je uitnodigen om op gesprek te komen. Na een gesprek waar je een goed gevoel aan over hebt gehouden, krijg je toch het bericht dat ze je niet hebben uitgekozen voor de baan. Je vraagt je af hoe dat kan en bent benieuwd naar de recruitment en selectie die het bedrijf mee heeft genomen in de overweging waar uit is gekomen dat je het niet bent geworden. Recruitment wordt in het alledaagse leven voor veel dingen gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld een recruitmentbureau food die het voedsel analyseert en bepaalt welke er doorheen kan en welke afgekeurd moet worden. Zo is recruitment een belangrijk begrip in ieders leven.

De selectieprocedures van een baan

Wanneer er veel aanmeldingen zijn voor een baan, is er een selectieprocedure die het bedrijf handhaaft om zo op de beste keuze te komen. Dit is voor ieder bedrijf anders. Echter is het wel zo dat diversiteit steeds belangrijker wordt. Veel bedrijven vinden het belangrijk om een divers team te hebben. Dit kan gaan over de verhouding van mannen en vrouwen, maar ook de verhouding tussen verschillende culturen. De reputatie van bedrijven kan er erg onder lijden wanneer ze geen divers team hebben. Hierdoor komt een nieuwe vraag naar boven. Kiezen bedrijven mensen tegenwoordig uit op basis van wat ze kunnen, of op basis van het creëren van diversiteit. Het is natuurlijk heel goed om een divers team op te stellen, maar om dit ten koste te gaan van iemand die misschien meer in zich heeft en beter bij de baan past, is een overweging voor bedrijven die erg lastig is, vooral in de tegenwoordige tijd.

Mensen uitkiezen op basis van skills

Het is dus een zeer alledaagse kwestie op wat de bedrijven hun selectieprocedures baseren. Op skills of op diversiteit. Een blanke man kan bijvoorbeeld beter geschikt zijn voor de baan, maar het bedrijf kiest toch voor de gekleurde vrouw. Dit kan een ding zijn dat kan gebeuren tegenwoordig, omdat de bedrijven het niet op hun geweten willen hebben om de kans op een divers team af te slaan. Wanneer bedrijven dus twijfelen over wie ze moeten nemen, omdat ze allebei ongeveer even geschikt zijn voor de baan, zullen deze bedrijven altijd kiezen voor het meest divers persoon.

Gaat dit ten koste van performance?

Je kunt je afvragen of het nemen van een divers team ten koste gaat van de performance van een onderneming, aangezien je misschien niet altijd de meest geschikte personen uit hebt gekozen voor de baan. Van de andere kant is het wel zo dat je, door een divers team, meerdere inzichten kan krijgen op een casus, waardoor iets op een andere manier kan worden benaderd, wat dan wel weer ten goede komt van de performance van een bedrijf. Een erg lastige kwestie dus waar veel bedrijven zich mee bezighouden en wat erg lastig is om te beslissen wat zwaarder weegt voor je bedrijf, performance of diversiteit.

Geef een reactie