Het belang van goede veiligheidskleding

Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk van erg groot belang voor elke onderneming. Of het nu gaat om brandveiligheid in een kantoorpand, of de veiligheid van de bouwvakkers op de bouwplaats, voor de juiste veiligheidsmaatregelen moeten zekere dingen geregeld worden. Ten eerste zijn dit vaak structurele zaken, zoals het duidelijk uitlijnen van vluchtroutes, het regelmatig houden van besprekingen aangaande veiligheid, en het aanleggen van bijvoorbeeld hekken of veiligheidslint.

Veiligheid op de Bouwplaats

Vooral op bouwplaatsen zien we dit natuurlijk in werking. Omdat er op bouwplaatsen veel gewerkt wordt met potentieel gevaarlijke materialen en gereedschappen zijn hier veiligheidsmaatregelen extra belangrijk. Maar naast de structurele zaken die we hier aanhalen, zijn er ook persoonlijke veiligheidsregels die aangenomen moeten worden. In eerste instantie gaat dit om persoonlijke kennis van zaken. Weten hoe je een kraan bediend, houdt ook in dat je weet hoe je deze veilig bediend. Daarnaast is het kennen van protocol en het leren van bijvoorbeeld reanimatie technieken erg belangrijk om de veiligheid te bewaren.

Maar dit is niet altijd goed genoeg. Daarom is het heel erg belangrijk dat ook werknemers veiligheidsmaatregelen treffen. Dit komt vooral in de vorm van veiligheidskleding, zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen. In dit artikel vertellen we je iets meer over het belang van veiligheidskleding. Laten we snel beginnen!

Veiligheidsschoenen

Alle veiligheidsmaatregelen die genomen worden op de bouwplaats kunnen nog steeds niet voorkomen dat er af en toe iets misgaat. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een zwaar object valt, of dat je struikelt. Valt een betonblok op je voet, dan is dat natuurlijk alles behalve een prettige ervaring die ook nog eens grote gevolgen kan hebben. Door het dragen van veiligheidsschoenen kun je erg grote schade aan je voeten ten minste reduceren, dan wel niet voorkomen. Essentieel zijn veiligheidsschoenen daarom op de bouwplaats.

Veiligheidsbril

Maar veiligheidsschoenen zijn natuurlijk lang niet de enige veiligheidsmaatregel die je kan treffen. Een van de meest belangrijke veiligheidsmaatregel op het werk is bijvoorbeeld de veiligheidsbril. Oogschade is ongelofelijk lastig te voorkomen op de bouwplaats en de gevolgen ervan kunnen desastreus zijn. Zeker bij lassen, maar ook bij andere klussen worden daarom steeds vaker gebruik gemaakt van veiligheidsbrillen.

Veilige jassen

Naast deze twee veel voorkomende veiligheidsmaatregelen zijn ook veiligheidsjassen van groot belang. Deze jassen zijn er niet op gericht om schade van vallende, zware objecten te voorkomen zoals de veiligheidsschoenen dat wel doen. De veiligheidsjas maakt namelijk niet per se gebruik van extra sterk materiaal. Nee, met de veiligheidsjas draait het vooral om gezien worden. Je kan je voorstellen dat een stormachtige of donkere bouwplaats de kans op ongelukken erg vergroot omdat bouwvakkers elkaar slecht kunnen zien. Om dit probleem te voorkomen zijn er dus jassen met reflecterende materialen waardoor je goed zichtbaar bent.

Naast jassen, schoenen en brillen zijn er nog veel andere soorten veiligheidsmaatregelen die je zelf kan treffen. Neem eens een kijkje op de website van Dapro safety voor meer informatie. Dapro safety heeft een uitgebreide catalogus aan allerlei handige safety gear. Je vindt daar dan ook alles wat je nodig hebt om veilig aan het werk te gaan.

Geef een reactie