De Japanse duizendknoop, een invasieve exoot

Een plant met het woord ‘duizend’ in de naam is vaak niet een simpel bloempje dat gewoon ergens heel mooi staat te zijn. Nee, als het woord ‘duizend’ wordt gebruikt in alleen al de naam, dan weet je dat de plant in kwestie behoorlijk intens is. En dat geldt zeker voor de Japanse duizendknoop. Deze exoot heeft in de afgelopen eeuw het Europese continent veroverd en dat zorgt ervoor dat hij op veel fronten voor grote problemen zorgt. Dus wie het in de tuin heeft zal erg ongetwijfeld snel vanaf willen, maar hoe?

 

Wat brengt de Japanse duizendknoop naar Europa?

Of beter; wie brengt het naar Europa? Een plant die enkel op de Japanse eilanden groeit, gaat het heel moeilijk vinden om de oversteek naar het vasteland te maken. Hiervoor heeft het eigenlijk gewoon hulp nodig van mensen en dat kreeg de Japanse duizendknoop in de negentiende eeuw. Een in Leiden gevestigde botanicus bracht toen een hele rits aan exotische planten mee vanuit Japan, waaronder dus de duizendknoop. Toen deze plant voet aan de grond kreeg in Leiden, liet hij er – letterlijk – geen gras over groeien. De duizendknoop veroverde in een bijzonder rap tempo grote delen van het Europese vasteland en overwoekerde alles wat hij maar kon. En inmiddels is deze plant echt een hoofdbreker voor menig tuinbezitter, want hoe kom je er in vredesnaam vanaf? Dat onkruid niet vergaat is bekend, maar de Japanse duizendknoop tilt dat gezegde naar heel nieuwe hoogten.

 

De schade van de duizendknoop kan enorm zijn

Heb je een duizendknoop woekeren in je tuin, dan kan je maar beter snel handelen of de andere planten vaarwel zeggen. Deze invasieve exoot overgroeit namelijk alles en zet andere planten in de schaduw, waardoor ze het niet lang zullen rooien. Maar dat is nog niet alles, de Japanse duizendknoop is zo hardnekkig en sterk, dat hij ook door beton en asfalt kan groeien. En dat is weer een heel ander probleem, want groeit een plant door asfalt en beton, dan zorgt dat voor schade en gevaarlijke situaties. Doe lang genoeg niks en een betonnen brug zal na verloop van tijd ernstig verzwakt worden. Een Japanse duizendknoop bestrijden is dus een serieuze en noodzakelijke kwestie. Wie niks doet, gaat hier al snel de vervelende vruchten van plukken.

 

Het bestrijden is een klusje voor kenners

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is een klusje dat eigenlijk gewoon gedaan moet worden door een expert. Een hovenier is vaak de aangewezen persoon, omdat deze weet wat er aan de duizendknoop gedaan moet worden om hem definitief te laten verdwijnen. En dat gaat over meer dan alleen het bestrijden in het veld; ook het afval van de duizendknoop moet zorgvuldig verwijderd worden, omdat de kleinste worteltjes er al snel weer voor kunnen zorgen dat de duizendknoop in al zijn glorie terugkeert. Daarom zal een hovenier de situatie eerst goed inschatten, voordat er een plan van aanpak gemaakt wordt. En heeft hij dit plan uiteindelijk uitgevoerd, dan zal de duizendknoop definitief tot het verleden behoren.

Geef een reactie