Een sollicitatiegesprek voeren als werkgever (tips)

Een van de belangrijkste onderdelen in het selectieproces is het voeren van een sollicitatiegesprek. Je kunt dieper ingaan op iemands werkervaring en vaardigheden, en beoordelen of iemand bij jouw bedrijf zal passen. Om jouw sollicitatieprocedure geslaagd te laten verlopen, hebben wij een aantal tips voor je opgesteld. 

Bereid je goed voor 

Waar een kandidaat zich goed moet voorbereiden op een sollicitatie, moet een werkgever ook hun huiswerk doen. Maak voor jezelf duidelijk welke waarden en kwaliteiten iemand moet bezitten om te passen in jouw team, en neem de tijd om de sollicitant te laten vertellen hoe zij die kwaliteiten willen laten zien. Het moet immers wel de beste match zijn voor jouw bedrijf. Laat ook altijd iemand het gesprek voeren waarvan jij weet dat hij of zij dit goed kan beoordelen. Denk bijvoorbeeld aan een directe manager, HR-manager of recruiter. Het is aan hun ook de taak om een beetje te verkopen, maak de sollicitant duidelijk wat voor arbeidsvoorwaarden jouw bedrijf te bieden heeft. Vertel over doorgroeimogelijkheden, de normen en waarden van jouw bedrijf en waarom mensen het leuk vinden om voor jouw bedrijf te werken.

Stel de sollicitanten op hun gemak

Veel mensen die een baan zoeken, zijn zenuwachtig voor hun sollicitatie. Doe dus altijd je best om ze op hun gemak te stellen. Begin niet meteen met het stellen van lastige vragen, maar haal eerst een kop koffie van de koffiemachine zakelijk gebruik. Hou het nog even luchtig en stel de mensen die bij de sollicitatie zitten even voor. Wie zijn ze, wat is hun functie en waarom zijn ze aanwezig. Kom zelf op tijd voor het gesprek, kleed je netjes aan en weet wie er tegenover je zit. De sollicitant doet immers hetzelfde voor jou. Ook als je al weet dat het geen match is, zet je je beste beentje voor. 

Vragen en voorbeelden 

Probeer niet alleen maar standaard vragen te stellen. De vraag: ‘Waar wil je staan over vijf jaar?’ komt in ieder boekje voor, en dat betekent dat de sollicitant zijn antwoord hierop al klaar heeft liggen. Stel ook altijd een paar vragen die de sollicitant niet verwacht, zodat je kunt zien hoe hij/zij omgaat met een onverwacht situatie. ‘Wanneer ben jij het meest succesvol geweest in je carrière?’ of ‘Wat zou je het liefst willen doen, als je het helemaal zelf voor het zeggen zou hebben?’ zijn leuke, originele vragen. Ook vragen naar situaties uit de praktijk geven waardevolle inzichten. Dit laat zien hoe iemand met een bepaalde situatie omgaat, en of dat wel past bij de functie. 

Geef een reactie