Kaas wordt al jarenlang gegeten, gemaakt en verkocht. Het gele goud is bijna overal verkrijgbaar, en je kunt nu zelfs ook kaas online bestellen. Kaas wordt nog steeds met veel vakmanschap en passie geproduceerd door kaasmakers verdeeld over heel Nederland. Ben jij benieuwd hoe dit proces precies in elkaar steekt en hoe kaas wordt gemaakt? Je leest er alles over in dit artikel.
De eerste stap
Wist je dat je voor 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig hebt? Allereerst wordt de melk verhit, en daarna wordt er stremsel en zuursel aan toegevoegd. Dit zuursel bestaat grotendeels uit bacteriën, waardoor de kaas lang houdbaar blijft en een heerlijke smaak krijgt. Dit wordt ook wel fermentatie genoemd. De melk kan zijn vaste vorm aannemen doordat het stremsel de vaste stoffen laat klonteren in de melk. Als de bacteriën luchtbelletjes maken, ontstaan er gaten in de kaas!
Gestremde melk snijden
Door het stremmen ontstaat een dikke massa, dat in de tweede stap in stukjes wordt gesneden. Tijdens het snijden komt geel vocht vrij, dat men wei noemt. De gesneden stukjes stremsel heet wrongel, wat de basis van de kaas vormt. Volg je het nog? Een leuk feitje is dat wanneer je kruiden toevoegt aan de wrongel, je de kaas een unieke smaak kunt geven. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld fenegriek of koriander. Tot slot wordt de wrongel gewassen, waardoor de korrel wat steviger wordt.
Persen maar
Nu de wrongel is gewassen, wordt het in kaasvaten onder de pers geplaatst. Door dit te doen creëer je de gewenste vorm van de kaas en ontstaat er een goede, dichte korst. Het is namelijk zo dat niet alle kaas rond wordt gemaakt. Naast ronde kazen bestaan er ook kleine kazen, reuzenkazen, rechthoekige kazen en hartjeskazen. De wrongel kan dus in allerlei vormen en maten worden geperst.
Pekelen en coating aanbrengen
Wanneer de kaas is geperst, wordt het in een pekelbad gelegd. Het pekelbad is ook wel een zoutbad, en dat zout zorgt ervoor dat de kaas stevig wordt. Daarnaast heeft het pekelbad ook invloed op de smaak en houdbaarheid van de kaas. Als het pekelen klaar is, moeten de kazen uitlekken. Vervolgens worden kazen op houten planken in de opslag gelegd. Jonge kazen worden dagelijks gekeerd, en oude kazen om de 2 weken. De kaas krijgt hier een coating, wat weer uitdroging en schimmel tegengaat. Nu kun jij over een paar weken genieten van de lekkerste kazen!