Zomertijd is teak tuinmeubeltijd

Teakhout wordt vaak gebruikt voor de productie van tuinmeubelen. Het hout is afkomstig van de subtropische teakboom. De teakboom groeit in Zuid- en Zuidoost-Azië in uitgesproken droge en regenachtige seizoenen. Teak is honingbruin tot roodachtig. Het voordeel van dit hout is dat het nauwelijks zwelt als het in contact komt met vocht. Het hout is bestand tegen schimmels en ongedierte. Het houtoppervlak is licht vochtig tot olieachtig. Dit komt door het rubber en de natuurlijke oliën in het hout zelf. Het hout zelf is licht en daardoor makkelijk te vervoeren.

Teakhout is niet zomaar teakhout. De ouderdom van de boomstam en de ligging van de boom zijn bepalend voor de kwaliteit van het hout. Jong hout heeft nog niet de impregnering van zijn eigen natuurlijke oliën zoals ouder hout. Het beste teak wordt beschouwd als A-kwaliteit hout. Het is rijp kernhout. Dit hout is minimaal 20 jaar oud. Het zichtbare gebied is hout met een uniforme kleur. Het teak is sterk en duurzaam. Het behoort tot de dure bossen. Het moet af en toe worden geolied. De kleur blijft dan blijvend mooi.

Het teak met de B-klasse komt van de kernhoutrand. Dit is een onvolgroeid kernhout. De sterkte van het hout is lager en de kleurnerf is minder egaal dan bij A-klasse. Buiten moet het het hele jaar door regelmatiger worden geolied. C-klasse teak is gewoon spinthout. De natuurlijke oliën zijn hier nauwelijks verkrijgbaar.

Teakhouten tuinmeubelen zijn onderhoudsvriendelijk, populair en robuust tegelijk. De teakhouten tuinmeubelen van bijvoorbeeld Teak-It & more tuinmeubelen GesmbH zijn makkelijk schoon te maken en blijven met de juiste verzorging lang mooi. Om lang van je tuinmeubelen te kunnen genieten, moeten de stoelen, het ligbed en de tafel af en toe geolied worden. Het natuurproduct heeft alleen water, een spons of een doek en zeepsop nodig om vuil te verwijderen. Als het vuil dieper wordt, kunt u een borstel gebruiken om te helpen.

In principe is het aan te raden om de teakhouten tuinmeubelen tijdens het natte en koude tuinseizoen niet buiten te laten staan. De teakhouten tuinmeubelen dienen in de winter minimaal afgedekt te worden. Permanente directe vochtigheid zou een te grote uitdaging zijn voor het teak. Als de tuinmeubelen het hele jaar buiten staan, krijgen de teakhouten tuinmeubelen een zilvergrijze patina, wat niet altijd gewenst is. Tuinmeubelen moeten altijd om de één tot twee jaar geolied worden om de mooie bruine natuurlijke kleur van het hout te behouden. Voor de reiniging is speciale teakolie geschikt, evenals een ontvettingsmiddel voor de teakhouten tuinmeubelen als deze al vergrijsd zijn. Voor het oliën wordt de patina weggeschuurd met fijnkorrelig schuurpapier als er geen vergrijzing gewenst is. Anders kan de gehele patina met de ontvetter verwijderd worden.

 

 

Geef een reactie