In 6 stappen je eigen grindoprit aanleggen!

Het aanleggen van een grindoprit is een typisch gevalletje van ‘dit doe ik wel even’. Hoe moeilijk kan het zijn, je graaft je oprit een klein stukje uit strooit er een lading grind of split over en klaar ben je. Als jij er ook zo makkelijk over denkt ben ik blij dat je dit artikel hebt gevonden. In het onderstaande stappenplan wordt je namelijk stap voor stap meegenomen om eventuele fouten te voorkomen. Door deze stappen te volgen heb je langer plezier van je oprit is minder onderhoud nodig en voorkom je extra werk.

Stap 1

Allereerst begin je met het uitzetten van de oprit. Dit kan heel gemakkelijk door middel van een aantal piketpaaltjes en touw. Op deze manier weet je precies waar de oprit langs moet lopen en krijg je een duidelijk idee van hoe het eruit komt te zien. Wanneer je het eenmaal duidelijke hebt waar de oprit moet komen kun je heel gemakkelijk het aantal m3 berekenen: lengte x breedte x hoogte. Bij de hoogte dien je 5 cm aan te houden. Grind bestellen kun je het beste op dit moment doen. Zo voorkom je dat je er bij stap 6 op moet wachten.

Stap 2

Vervolgens is het van belang om een gladde ondergrond te creëren. Hierbij is het goed om rekening te houden met de afwatering, houdt hier 1 cm per meter aan. De ondergrond mag bestaan uit zand en puin, waarbij de puin de voorkeur heeft. Wanneer je ervoor kiest alleen zand te gebruiken houd dan rekening met een zandbed van ongeveer 25 cm, bij puin heb ja al genoeg aan 15 cm.

Stap 3

Wanneer de ondergrond verstevigd en gladgemaakt is kunnen de opsluitbanden geplaatst worden. Het is hierbij van belang dat je deze er meteen op de goede hoogte inzet. Hierbij dien je wederom rekening te houden met de afwatering die al benoemd werd in stap 2. Om verzakking van de opsluitbanden te voorkomen moet je de grond rondom goed aandrukken met zand.

Stap 4

Dit is het moment om de kabels voor de tuinverlichting aan te leggen. Oriënteren jezelf goed van te voren aangezien er veel te krijgen is. Wat ik je echt kan aanraden is om slimme tuinverlichting aan te schaffen. Het is zeer makkelijk te bedienen vanaf je smartphone. Daarnaast kun je bij de vaak een timer instellen waardoor de lampen automatisch aan en uit gaan. Als laatst is het makkelijk aan te leggen waardoor je geen hulp van een elektricien nodig bent.

Stap 5

Wanneer de tuinverlichting uitgezet is dien je de ondergrond aan te vullen met zand tot dat de opsluitband er nog zo’n 5 cm bovenuit steekt. Nu wordt het tijd voor het worteldoek of eventuele grindmatten. Dit zorgt ervoor dat je mindersnel onkruid op je oprit krijgt. Grindmatten kies je wanneer de oprit zwaar belast wordt. Grindmatten zorgen ervoor dat de ondergrond stabieler blijft wat verzakkingen voorkomt.

Stap 6

Als je bij stap 1 goed opgelet hebt, heb je het benodigde grind besteld. Bij deze laatste stap ga je het grind verdelen over de oprit. Het is het makkelijkste om de bigbags open te snijden om het vervolgens te verdelen over de oprit. Wanneer alles verdeeld is hark je het nog een keer, dit om het net even wat strakker te krijgen.

Wanneer je deze zes stappen volgt zul je een hele nette en strakke oprit krijgen. Om dit zo te houden is het aan te raden het grind regelmatig een keer glad te harken om spoorvorming te voorkomen. Daarnaast dien je het één keer per jaar aan te vullen om weer op de gewenste hoogte uit komen.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie