Hoe hou je ratten buiten de deur?

Ratten kunnen voor flink wat overlast zorgen. Ze knagen alles kapot, planten zich bijzonder snel voort en kunnen ziektes overdragen. Rattenbestrijding is dan ook big business, maar wie dit liever niet laat doen, kan maar beter de ratten buiten de deur houden. En dat kan op meerdere manieren; het zijn dieren met vaste patronen en het is vrij gemakkelijk om te signaleren waar ze zich lekker bij voelen en waar niet. Dus, hoe hou je ratten buiten de deur?

Berg voedsel goed op

Laten we een boerderij even als voorbeeld nemen, want daar kunnen ratten echt voor een grote plaag zorgen. Op een boerderij is namelijk veel diervoeder aanwezig, waar ratten ook bijzonder blij van worden. Daarom is het van belang om dit voer goed op te slaan en ervoor te zorgen dat de ratten er niet bij kunnen komen. Denk hierbij aan het volledig afsluiten van het voer, bijvoorbeeld in een kist of in een echt volledig afgesloten ruimte. Dit zorgt ervoor dat de ratten zich niet aangetrokken voelen tot het voer, omdat het simpelweg niet geregistreerd wordt. Door voedsel op te bergen, neem je een factor weg die voor ratten onmisbaar is en heb je een goede kans dat ze bij je wegblijven. Helemaal zeker ben je natuurlijk niet, dus er zijn meer manieren om ze weg te houden.

Zorg ervoor dat ze zich niet beschut voelen

Beschutting is een andere manier waarop ratten zich veilig voelen. Hoog gras, struikgewas, het zijn allemaal plekken waar de van nature schuwe rat prima kan schuilen. Een rat is immers een echt prooidier en vindt het buitengewoon vervelend om open en bloot rond te lopen. Daarom zoekt het altijd plekken waar het ongezien van A naar B kan lopen en door die plekken weg te halen om je boerderij, zorg je ervoor dat de ratten een stuk minder graag op je erf rondrennen. Zeker beschutting aan de rand van stallen of woningen, worden heel graag gebruikt door ratten. Maai het kort, of haal het helemaal weg en de ratten zullen zich een stuk minder veilig voelen. Combineer dat met een afwezigheid van bereikbaar voedsel en de ratten hebben geen enkele reden om zich bij je te melden.

Wat als de ratten toch aangepakt moeten worden?

Ben je dat punt al voorbij en hebben de ratten zich gevestigd op je erf, dan zal je een bestrijder in de arm moeten nemen. Deze bestrijder heeft meerdere methodes om ratten te bestrijden, maar de meest effectieve manier is het gebruik van perslucht. Met een luchtbuks worden de ratten bijzonder snel en humaan uitgeschakeld, waarna je al snel van het probleem af bent. Lukt het met deze methode niet om alle ratten te verwijderen, dan kunnen vallen de klus klaren. Deze vallen zijn echter zeker tweede keus, omdat ze simpelweg niet zo humaan zijn als perslucht. Een laatste redmiddel is gif, maar dat wordt door de bestrijders alleen ingezet als het echt niet anders kan. Gif laat de ratten langzaam sterven en is dus absoluut niet wenselijk, tenzij het echt niet anders kan.

Geef een reactie