Zo maak jij van je kleine uk een grote alles-eter!

Veel ouders beginnen te zuchten wanneer ze nog maar denken aan wat ze hun ukje vandaag weer moeten voorschotelen. Wanneer kindjes nog baby’s zijn, eten ze meestal bijna alles wat je hen voorschotelt. Maar naarmate ze ouder worden, worden kinderen vaak ook kieskeuriger. Die pompoenpuree die enkele maanden geleden niet snel genoeg opgegeten kon worden, wordt nu geweigerd. En dat fruitpapje dat bulkt van de vitaminen, wordt zo weer uitgespuwd. Hoe jij van je mini-me een alles-etertje kan maken, lees je hier.

Gezond eten op lange termijn

Bijna elke ouder gaat op zoek naar het moment waarop het is fout gelopen. Het moment waarop hun kleine smulpaap een kleine viesneus werd. Deels kun je dit verklaren met de peuterpuberteit. Elk kind zal wel eens eten weigeren, simpelweg omdat het geleerd heeft dat het ‘nee’ kan zeggen en dat weigeren dus een optie is. Dat is perfect normaal. Na deze ontwikkelingsfase is het wel belangrijk dat je kindje weer gevarieerd en gezond gaat eten. Om dit te kunnen garanderen, moet je al vanaf de babyvoeding starten met je kleintje verschillende smaken en texturen aan te bieden. Het is niet omdat je baby nog niet kan praten of nog geen tandjes heeft, dat je hem platgekookte groentepapjes moet aanbieden. Integendeel zelfs! Ook babyvoeding kan lekker en smaakvol zijn en textuur bevatten. Wanneer je deze dingen al van in het prille begin aanbiedt, is de kans groter dat je kindje ook wanneer het ouder wordt, open zal staan voor gezonde en gevarieerde voeding.

Mini-masterchef

Het kan heus geen kwaad om je kleintje af en toe eten uit een potje aan te bieden. Maar probeer toch zo veel mogelijk zelf achter het fornuis te gaan staan om groentepapjes en andere gerechtjes voor je kindje te bereiden. Je mag hier gerust creatief mee aan de slag gaan. Hoe klein ze ook zijn, ook dreumesjes houden van eten dat gekruid is of gepimpt werd met specerijen. Door kleine zaadjes (zoals bijvoorbeeld sesamzaadjes) aan je groenten toe te voegen, krijgen ze een aangename textuur die uitnodigt om er meer van te eten.

Gezonde tussendoortjes

Ook tussendoortjes kun je gemakkelijk zelf maken. Zo weet je zeker welke ingrediënten ze bevatten en kun je aan de slag gaan met alleen gezonde producten. Is dit wat te veel van het goede? Er bestaan ook gezonde kant-en-klaar alternatieven. Deze gezonde snacks voor kinderen kun je online aankopen. Er bestaan veel verschillende varianten in. Zo vind je in het gamma van gezonde snacks voor kinderen bijvoorbeeld smoothies en grissini terug, maar ook smaakvolle fruitsnackjes. Ze zitten steeds in handige meeneemverpakkingen verpakt, waardoor ze de ideale oplossing zijn wanneer je een dag op stap gaat of een reis wil maken.

Geef een reactie