Verwarming met elektriciteit

Het wordt beschouwd als een dure energie- en elektriciteitsvreter: elektriciteit of elektrische verwarming (elektrische verwarming). Een veelgehoorde uitspraak: verwarmen met elektriciteit is financieel niet rendabel. Maar zijn dit slechts vooroordelen of zit er een kern van waarheid achter? Hoe werkt een elektrische kachel eigenlijk en waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij verduidelijken.

Bij verwarming met elektriciteit wordt elektrische energie omgezet in warmte. Als er elektriciteit vloeit, wordt de voorraadtank of – afhankelijk van het type elektrische verwarming – andere verwarming of verwarmingselementen warm. Deze lichamen bevatten draden, spiralen of staven die elektrische energie omzetten in thermische energie, d.w.z. warmte. Het resultaat: de kamertemperatuur stijgt. Er zijn verschillende soorten elektrische heaters, waarbij de omzetting van elektriciteit in verwarmingsenergie steeds op een andere manier plaatsvindt. Dat betekent dat de kosten ook verschillen van type tot type, van de aanschaf tot de exploitatie tot aan de montagekosten. De meest voorkomende soorten elektrische kachels die verwarming met elektriciteit in lokale huizen brengen, zijn:

  • Infrarood verwarming: deze verwarming straalt objecten in de ruimte uit, die op hun beurt warmte afgeven en zo de kamertemperatuur verhogen. De warmte van de infraroodstralen wordt als bijzonder aangenaam en weldadig ervaren.
  • De mobiele elektrische kachel: praktisch en overal mee naartoe te nemen. De mobiele e-heaters, waarbij een stopcontact in de muur voldoende is voor inbedrijfstelling, zijn ideaal voor kortdurende warmtebehoefte in ruimtes die niet dagelijks gebruikt worden.
  • De nachtopslagverwarming: een ’s nachts verwarmde opslag die de warmte enkele uren kan vasthouden, geeft overdag zijn warmte af. Bij het ’s nachts opwarmen van de opslagtank profiteert u van het voordelige daltarief.
  • Elektrische vloerverwarming: verwarming met elektriciteit vindt hier plaats via warmte, die via de vloer gelijkmatig in de ruimte wordt afgegeven.
  • De waterverwarming in veel badkamers werkt ook elektrisch door middel van een doorstroomverwarmer of boiler: de boiler heeft een warmwateropslagtank waar koud water aan toegevoegd kan worden tot de gewenste temperatuur is bereikt. Bij de doorstroomgeiser wordt het water pas op het moment van tappen opgewarmd tot de gewenste temperatuur

Hoeveel kost verwarming met elektriciteit?

Met betrekking tot de kosten van elektrische verwarming moet u rekening houden met de aanschafprijs, evenals met de gebruiks- en onderhoudskosten. De aanschaf van de nachtaccumulator is meestal het duurst. Het toestel kan makkelijk de grens van 1000 euro krassen, maar dan komt er nog 200 euro bij voor de elektriciteitsmeter. Want niet alle elektrische kachels, zeker de oudere modellen, hebben geen ingebouwde elektriciteitsmeter. De hoge aanschafkosten van nachtverwarmers zijn vooral te wijten aan hun hoge prestaties. Hoge prestaties, indien gebruikt, gaan ook hand in hand met: hoge kosten. De goedkoopste is – verreweg – de mobiele elektrische kachel. Individuele modellen zijn al verkrijgbaar voor zo’n 20 tot 30 euro, de maximale prijs van een mobiele elektrische kachel ligt rond de 150 tot 200 euro.

Het grote voordeel van elektrische heaters is dat ze in korte tijd en met weinig moeite geïnstalleerd kunnen worden. Zo duurt de inbedrijfstelling van verschillende soorten elektrische verwarming vaak minder dan een uur. De kleinere, mobiele elektrische heaters zijn ook zonder hulp van een professional direct klaar voor gebruik. Hieruit blijkt dat er bij elektrische heaters vaak weinig tot geen installatiekosten zijn. De gebruikskosten zijn anders, daarom lijkt verwarmen met elektriciteit voor velen onbetaalbaar.

Als u uitgaat van het gemiddelde jaarverbruik (ongeveer 80 en 140 kWh per vierkante meter verwarmingsoppervlak/jaar) – aangezien een verwarmingssysteem het hele jaar door in verschillende mate wordt “belast” – blijkt dat de bedrijfskosten aanzienlijk hoger zijn dan bijvoorbeeld bij de Olie- of gasverwarming het geval is. Verwarmen met elektriciteit is duurder omdat elektriciteit duurder is dan gas of stookolie. 25 tot 30 cent per kWh is de norm. De kosten voor de andere soorten verwarming zijn beduidend lager. Gemiddeld betaal je voor

  • pelletverwarming (verwarming met hout) 5,5 ct/kWh
  • de gasverwarming 7 ct/kWh en de
  • Olieverwarming 8 ct/kWh

n termen van doorlopende, constante kosten is verwarmen met elektriciteit dan ook de duurste vorm van verwarming. Maar: bij eventueel onderhoud, reparaties en de kosten daarvan blijkt weer een groot voordeel: E-heaters behoeven geen onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld door een schoorsteenveger. En: ze hebben niet veel ruimte nodig en vooral geen eigen operatiekamer of stookruimte, zoals dat bij bijvoorbeeld stookolie wel het geval is. En een ander pluspunt is de (bijna volledige) onafhankelijkheid van de olie- en gasmarkt, waardoor er meer prijsvrijheid is. Het is dus uitermate geschikt als elektrische verwarming woonkamer.

 

 

Geef een reactie