Waar moet je op letten wanneer je een kachel of open haard wil kopen?

De kans bestaat dat je niet echt thuis bent in de wereld van kachels en open haarden. Toch kiezen veel mensen ervoor om er een te plaatsen in zijn of haar woning. Niet enkel voor de warmte die het afgeeft, maar ook omwille van de sfeer en gezelligheid die het met zich meebrengt. Een kachel of open haard zorgt er vaak voor dat je echt een huiselijk gevoel kan creëren. Indien je niet goed weet waar je op moet letten bij de aankoop ervan, worden in dit artikel enkele tips gegeven die je misschien kunnen helpen.

Wat is de belangrijkste functie?

Zoals hierboven al is gezegd, zorgen de meeste kachels of open haarden niet enkel voor warmte, maar sommige hebben ook nog een extra factor van gezelligheid. Voor de meeste mensen is de warmte de belangrijkste functie. Goed om te weten is dat niet elke kachel of haard evenveel warmte afgeeft. Een elektrische kachel heeft bijvoorbeeld artificiële vlammen in plaats van echte, waardoor de warmtegraad niet erg hoog ligt. De sfeerfactor is hier natuurlijk wel aanwezig. Wil je graag veel warmte, dan kies je beter voor een houtkachel of een gashaard inbouw of losstaand. Bij een houtkachel is dan ook het element van sfeer aanwezig.

Belang van het onderhoud

Wanneer je een kachel of open haard wil plaatsen, moet je natuurlijk ook rekening houden met de tijd die je wil steken in het onderhoud ervan. Een houtkachel vraagt ongetwijfeld het meeste onderhoud. Niet enkel heeft het een rookkanaal nodig dat af en toe moet schoongemaakt worden, ook de houtblokken zorgen voor heel wat onderhoud. De houtschilfers die achterblijven moeten regelmatig opgekuist worden. Bovendien kunnen er ook schilfers uit de open haard vallen waardoor je meer onderhoud hebt.

Hoe minder onderhoud hoe beter voor jou? Kies dan voor een elektrische kachel of een gashaard. Deze hoeven niet op een rookkanaal worden aangesloten zodat dit onderhoud al wegvalt. Daarnaast bestaat een elektrische kachel uit valse vlammen. Een gashaard is daarnaast ook afgewerkt met een glas. Je loopt dus geen risico op opspattende houtschilfers.

Inbouw of losstaand

Bij de aankoop van een open haard kan je ook kiezen om deze te laten inbouwen in je interieur. Een voorbeeld hiervan is een gashaard inbouw. Er wordt dan een omkadering gemaakt rond je haard zodat deze opgaat in de rest van je ruimte. Je kan deze omkadering dan schilderen of behangen in dezelfde kleur als je muren. Hou er wel rekening mee dat dit extra plaatsingskosten met zich meebrengt. Daarnaast loop je ook het risico op extra afbraakwerken wanneer je open haard of kachel kapot is. Wil je liever zo weinig mogelijk werk? Dan kies je best voor een losstaand model.

Geef een reactie